HISTÒRIA    INFORMACIÓ GENERAL     ABONAMENTS I ENTRADES    ARTISTES    COM ARRIBAR    ON DORMIR    PREMSA


 

L’any 1998 la Taverna del Rivendel de Tàrrega engegà una nova iniciativa, fins aleshores inèdita a la província de Lleida, sota el nom d’Ondara Folk. Es tractava d’un festival de ritmes ètnics, l’objectiu del qual seria donar a conèixer estils de música populars I tradicionals, programant concerts de grups professionals d’arreu del món I alhora deixant un escenari off perquè qualsevol grup pogués mostrar el seu treball. A més, el festival organitzaria tota una sèrie d’activitats multiculturals relacionades amb el món de la música i la cultura en tots els seus àmbits: mercadet ètnic, sopar multicultural els dos dies de festival I un cabaret de circ.

Amb Edu del Valle al capdavant de l’organització, la primera edició del festival de músiques del món de la capital de l’Urgell va celebrar-se durant la Festa Major de maig de Tàrrega. L’any següent, el 1999, el certamen es va coorganitzar per primera vegada amb l’Ajuntament de Tàrrega i va canviar de dates, passant a celebrar-se al mes de juliol i amb una entrada de 1500 pessetes.

Amb el pas dels anys, el festival va anar creixent. El Centre Cultural de Tàrrega (entitat amb més de 50 anys d’història) s’afegia a l’organització i l’obria a la ciutat, oferint tallers, cercaviles i actuacions de grups tradicionals per als nens i nenes. Propostes musicals poc habituals a les terres de Lleida i grups amb una sonoritat vinculada a l’evolució de la música tradicional omplen Tàrrega, i l’afluència de públic cada cop és més gran.

El Paupaterres s’impregnava de la cultura mediterrània que tant ens caracteritza. Aquest esperit on el carrer es converteix en punt de trobada d’amics, melòmans I famílies influeix en la manera d’entendre el festival. Amb una durada de dos dies, a l’aire lliure, amb entrada gratuïta, sopars a la fresca, grups de gran qualitat artística i actuacions entre grup i grup d’espectacles de cabaret i circ, l’any 2003 l’afluència de públic gairebé es va doblar: més de 4000 persones convertien el Paupaterres en un dels aparadors musicals de les conegudes músiques del món (World Music).

Any rere any, el Paupaterres suposava grans descobertes per a molts. En una terra acostumada a formacions de pop i rock, el món de la música tradicional obria nous horitzons, aprofundint a valorar la música des de diferents vessants molt enriquidores. La col·laboració amb associacions d’immigrants de Tàrrega va introduir el concepte “multicultural” al sopar a la fresca. Compartir espai, cançons, menjar i beure de diferents països va convertir el certamen en un autèntic món de sabors i textures. Sucs de tamarindo i gingebre, kebabsfalafels... ampliaven i contextualitzaven una realitat social que cada vegada s’imposava més: érem ciutadans de tot el món i no solament d’una petita ciutat al centre de Catalunya.

La desena edició va suposar la consolidació del Paupaterres. Per primera vegada el festival es va celebrar a les noves instal·lacions del Càmping Municipal i expressions com “avui és un dia Paupa” “aquest és un grup Paupaterres” o “això és un sopar Paupaterres” començaven a ser emprades per l’organització per fer entendre al públic que no es tractava solament d’un Festival, sinó de tota una manera d’entendre la cultura i la música. Servei d’acampada, millora de serveis, ampliació del nombre de parades dels sopars a la fresca i mercadet d’artesania… El Paupaterres creixia i arribaven canvis.

La nova realitat social i els fluxos migratoris de mitjans del segle XXI produeix que el públic estigui més avesat i conegui la majoria d’estils, instruments i formacions que proposa al festival. El 2009, per primera vegada, hi va haver una davallada d’assistents: la tendència i interessos del públic estava canviant. Per contra, la programació del Paupaterres s’amplià a una nova localitat, Sant Joan de les Abadesses, oferint la primera edició del “Paupaterres als Pirineus” el dissabte 4 de juliol de 2009, uns dies previs a l’edició ponentina.

L’any 2010 es tornà a connectar amb el públic. Es presenten els nous treballs discogràfics de La Troba Kung-Fú i Qui hi ha?, es lliura el primer premi de “Músiques de Joguina”, amb col·laboració amb el Museu de Joguets de Verdú, al grup Els Amics de les Arts pel seu treball “Bed & Breakfast” i s’ofereix un espectacular i original concurs de garrotins amb Carles Belda i el Conjunt Badabadoc. Les formacions musicals de Catalunya s’imposaven en un cartell on la música d’arrel anava quedant en segon terme. En aquella edició el Càmping Municipal es va quedar petit per acollir el nombrós públic i va situar el Paupaterres com a referent dels festivals musicals d’estiu a Ponent.

Amb l’arribada de la crisi econòmica, els ajuts públics es van veure reduïts un 75%, deixant el Paupaterres en una situació molt difícil. La bona entesa dels grups participants, les empreses de servei i els amics i voluntaris membres de l’associació van tirar endavant el festival amb un pressupost molt reduït. Amb la reducció dels ajuts, la programació va canviar: ja no estava composta per noms internacionals i hi va haver una aposta per grups del nostre país, que engreixaven un cartell on el mestissatge anava més lligat al pop-folk que a la música d’arrel. El canvi d’estil agradà al públic, que també engreixà el Càmping Municipal omplint-lo els dos dies.

El Paupaterres va arribar al 2014 com un veritable aparador del moment musical actual a Catalunya. Tot i que no el defineix cap estil musical en concret, el festival fa una aposta pel pop-folk català en la programació i continua amb la voluntat que el públic descobreixi sons d’altres indrets. Focus dedicats al Sahara o al País Basc en són exemple. Com a canvi significatiu, es torna a fer pagar entrada per accedir als concerts. Tot I això, per mantenir l’esperit de punt de trobada al carrer, es manté la gratuïtat del festival a tots els assistents abans de les 23 h.

L’any 2015 neix el PaupaKids: activitats amb tallers, actuacions i animació pels petits de la casa que afavoreix l’assistència de públic familiar a la primera hora del festival, deixant pas a directes d’artistes llegendaris com Miquel Gil o The Skatalites. Cada vegada el públic se sent més seu el festival i ve des de primera hora a gaudir dels sopars a la fresca, el mercat de paradistes i l’extensa proposta musical. Per primera vegada, s’incorpora un concert a l’hora del vermut al centre de Tàrrega.

El 2017 l’Associació Paupaterres celebra els 20 anys del festival amb un augment del nombre de socis, la millora en la comunicació amb un conveni amb el Grup Enderrock i per primera vegada es compta amb un patrocinador oficial al festival, Moritz. Una edició que va apropar al públic més concerts que mai i amb propostes per a tothom. La programació augmentà amb tallers i concerts els dies previs al festival i es va col·laborar amb el projecte Ethno Catalonia que va apropar a joves musics del territori europeu a Tàrrega.

La 21a edició del Paupaterres consolida i amplia la programació musical del dijous amb convenis als locals d’oci de la ciutat. D’aquesta manera s’augmenten considerablement el nombre de bandes participants al festival esdevenint una de les edicions que acull més estils i grups en directe. El 2018 es consolida també una gran assistència de públic que participa en totes les propostes.

El 2019 esdevé l’edició més popular. El divendres de Paupaterres l’espai del Càmping Municipal de Tàrrega és queda petit per acollir el nombrós públic assistent a les presentacions dels treballs de Lildami i Oques Grasses. Dissabte a la tarda, en el marc del Paupakids, es fa l’assaig obert del nou espectacle de la companyia lleidatana Holoqué amb col·laboració amb FiraTàrrega.

Després de l’aturada per la Covid-19, el 2021 el Paupaterres organitza un certamen adaptat a les mesures de seguretat i salut per de la pandèmia: l’aforament limitat, la reserva prèvia de seients i la prohibició de ballar marquen un any amb menys bandes i una voluntat de repensar el festival i la seva implicació amb el territori arribant a valorar-se si era la última edició.

La 24a edició destaca per la seva nova implantació del festival. Es canvia la ubicació de l’escenari principal a un espai més ampli, s’instal·len dues carpes de circ per delimitar els espais i una gran esplanada central per acollir el sopar i la zona de ball. Celtas Cortos va ser un dels caps de cartell que apropà un nou públic al festival.

25 anys donen per fer balanç i també encoratjar per millorar. La 25a edició del Festival Paupaterres ve marcada per una celebració i record a tots aquests anys amb un concert i festa d’aniversari al Museu Trepat amb la banda targarina La Terrasseta de Preixens i els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. S’amplia la programació del festival amb un dia més i el dimecres s’ofereix un concert a la plaça Major de Tàrrega amb la cantant M. del Mar Bonet, essent una gran inauguració per a la vint-i-cinquena edició del festival, convertit en referent de les terres de ponent. La vesprada va comptar amb un tast de vins de la Vall del Corb i va tenir moments de record i emoció per a totes les persones implicades al llarg dels anys. El Paupaterres també creix a nivell professional amb la contractació de dos treballadors -i el naixement d’una branca de l’associació dedicada a organitzar produccions durant tot l’any- i la cervesera lleidatana San Miguel es consolida com a patrocinador oficial de festival.

Amb satisfacció i ganes, els membres de l’associació Paupaterres miren al futur amb esperança i il·lusió. Les tendències musicals canvien i el festival evoluciona, però un dels principals objectius segueix sent oferir un reflex de l’evolució de la música i la cultura, un festival eclèctic que vol mostrar el panorama musical actual apostant per formacions festives amb ritmes ballables. Més de 200 bandes musicals, entre apostes de descoberta i grups consolidats, es compten al llarg de les 25 edicions del Festival Musical d’Estiu de Ponent: el Paupaterres de Tàrrega.

 



Relació dels grups que han passat pel Festival Paupaterres

  • 1a edició – any 1998

Pomada - Slainte - Cliricaun - Ondina Xana - Distrets - Relata - Karmina mundi - Los Stopers - Xercavins - Camàlics

  • 2a edició – any 1999

Dusminguet - Cluricaun - Kefir - La Panda del Oso  - La Txaranga Revoltosa

  • 3a edició – any 2000

A l’ample - As Bamba da Capoeira - Color Humano - Perroflauta - As Bamba da Capoeira - La Tresca i La Verdesca

  • 4a edició – any 2001

Malagüero - Àfrica d’Ivori - Camàlics - Madeleines - Urbàlia Rurana - Cluricaun - La Carrau - Cheb Balowski

  • 5a edició – any 2002

L’Ham de Foc - Domine Cabra - Arret Jock Band - Zea’s - Ea! - Les Baukakes - Tactequeté - O Jarbanzo Negro

  • 6a edició – any 2003

Joglars e Senglars - Los Bichos - Nino Galisa - Espectaculo de fuego con Ciaus Pupus - La Folktoria - Mescla - Abdeljalil Kodissi - La Varda - Cabaret de Circ amb Improvisto’s Krusty Show

  • 7a edició – any 2004

Cercavins - Miquel Gil - Qbamba - Moussakis - Xerramequ Tiquis Miquis - Cheb Samir - Áyválá

  • 8a edició – any 2005

Diego Cortés - Luetiga - Dumbala Canalla - Omelé - Enfado - El puchero del Hortelano - Thalweg - Slonovski bal - Moöndo

  • 9a edició – any 2006

Amarok - La Troba de Kung Fu - 08001 - Rauxa - Edu i Gisela - Cabo San Roque TTakunpa - Akim el Sikameya (música rai) - Gadjo (música dels balcans, zíngara)

  • 10a edició - any 2007

Orquestra Àrab de Barcelona - Miquel Gil - Kristy Stassinopoulou - Ayvalà - Xazzar - Eliseo Parra + Tactequeté - Eal - Che Sudaka - Manel (semifinals sona 9)

  • 11a edició - any 2008

Kilema - Duorixà - Zulú 9:30 - La Pegatina - Concurs del Sona 9 - Bikimel - Laboratorio de Samba - Dhoud - Raspa

  • 12a edició - any 2009

Rumbamazigha - Bloque 53 - Saravalcale - Color Humano - Rogeous Gratoons - Nou Romancer - Marujita - Calima - Nour

  • 13a edició - any 2010

Zejel - Rumba Vella - Tremendamente - El Belda i el Conjunt Badabadoc - La Terrasseta de Preixens - Sandra Rehder - Sadhna - Els Amics de les Arts - La Troba Kung-Fú - Qui hi ha?

  • 14a edició - any 2011

Jaleo Real - Balkatalan Experience - La Trupe Xingona - Odessa Rosa Sànchez - Tomasito - Soweto - La Terrasseta de Preixens - Moya Kalongo - Azul y Nácar

  • 15a edició - any 2012

La Terrasseta de Preixens - Zulú 9.30 - La Família Torelli - Nakani Kanté - Dr Calipso - Catarres - Anna Roig et l’ombra de Tonchien - Gafieira Miuda - Sherpah

  • 16a edició - any 2013

Bongo Botrako - New York Ska Jazz Ensemble - Blaumut - Aziza Brahim - Möndo loco - La Terrasseta de Preixens - Andreu Rifé - Terratombats - Oques Grasses - Thalassa Qbamba

  • 17a edició - any 2014

Muchachito y sus compadres - El Petit de Cal Eril - Ítaca Band - The Targarians - Painomi - La Iaia - Vendetta - Pepet i Marieta - Mr Freak Ska - Meritxell Gené & Jordi Gasión

  • 18a edició - any 2015

ZOO - Esne Beltza - Doctor Prats - La Família Torelli - Morena Tradipatxanga - Ponent Roots Selectors - Els Amics de les Arts - Kepa Junkera & Sorginak - La Terrasseta de Preixens - Soweto - Xeic! - Alu Spear - Ghetto Youth

  • 19a edició - any 2016

Sabor de Gràcia - El Son de la Chama - La Terrasseta de Preixens - Xaluq - Carlitos Miñarro - Ponent Roots - The Skatalites - Blaumut - Dr Ring Ding & Freedom Street - Joan Garriga & Madjid Fahem - The New Catalan Ensemble

  • 20a edició - any 2017

Els Amics de les Arts - Gertrudis - La Terrasseta de Preixens - Carles Belda & Marc Serrats - Ethno Catalonia - Tomeu Penya - Fa1na - Roba Estesa - Dr Calypso - El Sobrino del Diablo - Sons de Sobretaula - Dirty Brown - La Trocamba Matanusca - Kolpez Txalaparta

  • 21a edició - any 2018

Sense Sal - Korrontzi - The Chain Smokers Band - Gossos - La Terrasseta de Preixens - Lo Petit Comitè - BCN Ska-Jazz Orchestra - Buhos - El Sobrino del Diablo - Bemba Saoco - Fustegueres - Lágrimas de Sangre - Miaú - Dirty Brown - Luar na Lubre - Raül Benéitez - Pupil·les - Walkin' Roots - David Hillyard & the Rocksteady Seven - Nolah - Discípulos de Otília

  • 22a edició - any 2019

Mabel Flores - Mr. Hide - Sound de Secà - Kapritxo - The New York Ska-Jazz Ensemble - Lildami - El Diluvi - Oques Grasses - La Terrasseta de Preixens - Holoqué - El Pot Petit - Sandra Bautista - Cobla Catalana dels Sons Essencials - Balkan Paradise Orchestra - Tremenda Jauría - La Sra. Tomasa - The Targarians - Trio Kumbia

  • 23a edició - any 2021

La Fúmiga - Bredda - Zona Off - Miguelito Superstar - El Pony Pisador - Roba Estesa - La Terrasseta de Preixens - Ganjanights - El Pot Petit - Doctor Prats - Els Amics de les Arts - Trio Kumbia

  • 24a edició - any 2022

Celtas Cortos - Hoven - Alérgicas al Polen - Entreteles - Huntza - Itaca Band - Trio Kumbia - La Bossa d'Urina - Juh & Fox - The Ruralites - Sara Roy - The Skatalites - Auxili - Cor Safari - Helen - Andana - Ponent Roots - Tot Circ

  • 25a edició - any 2023

Maria del Mar Bonet - Stay Homas - Lildami - The Tyets - Els Catarres - Mabel Flores - Meritxell Gené - La Follia - La Niña Paracaídas - Boom Boom Fighters - Laverta - El Pot Petit - Sexenni - Neptú - Itsasgorak - Salinsky - Dub Esponja - Freak & Do